Skip to the main content

Protesten en Arbirtage hulp

Dit bericht in PDF formaat.
Bijlagen:
Arbitrage hulp vragen
Protestformulier

Inleiding

Op een bridgeclub is niet altijd de juiste kennis en ervaring aanwezig bij gediplomeerde wedstrijdleiders. Soms is een wedstrijdleider niet zeker van zijn beslissing bij een geconstateerde overtreding. Het is dan aan te raden om iemand met meer kennis en ervaring te benaderen voor hulp bij een arbitrage.

Als een beslissing door spelers betwist wordt, dan kan advies van een ervaren WL helpen, maar als het om de beoordeling op een spel gaat, kan wellicht beter een protestcommissie ingeschakeld worden. Bij gebrek aan zo’n commissie in de club – wat vaak het geval is – kan de landelijke PC ingeschakeld worden, maar er is een alternatief op districtsniveau mogelijk: een protest kan aan een commissie binnen een district ingediend en behandeld worden.

Hoe gaat dit in zijn werk? Wat is handig en wat is nodig?

Arbitrage Hulp

Bij een arbitrage aan een tafel is het niet mogelijk om direct hulp van buitenaf in te schakelen. De taak van de WL ter plaatse is vooral om er voor te zorgen dat het spelen door kan gaan. De WL neemt naar beste weten een beslissing en het spel gaat door. Als later blijkt dat die beslissing onjuist is geweest, dan voorzien de spelregels in wijze van afhandeling en correctie: Artikel 82C, dit luidt:

Als de wedstrijdleider een beslissing heeft genomen, die later door hem als onjuist wordt beoordeeld en er geen mogelijkheid tot herstel is om op het bord alsnog een normaal resultaat te verkrijgen, dient hij een arbitrale score toe te kennen waarbij hij beide partijen als niet-overtredend beschouwt.

Dit betekent niet dat beide partijen een AS van 60% (Gemiddelde+) krijgen. De WL gaat na wat een vermoedelijk resultaat zou zijn bij de juiste beslissing en legt daarbij elk onduidelijk punt voor ieder paar in hun voordeel uit. Dat kan leiden tot een splitscore of bijv. 60% (Gem+) voor het ene paar en 50% voor het andere paar.

Soms moet een WL een en ander beoordelen, maar weet niet precies hoe of komt er maar moeilijk uit. Dan is het goed om een collega WL te raadplegen. In vele beoordelingskwesties kan de beslissing achteraf genomen worden. Dan kan een WL van een naburige club gevraagd worden of de DKL van het district.

Benader die persoon bij voorkeur via email: hij/zij kan het dan bekijken wanneer het uit komt. Een telefonische aankondiging van zo’n email kan wel eens handig zijn.

Je kunt een andere WL op twee manieren om advies vragen:

  1. Vraag welk artikel van de Spelregels je moet toepassen of hoe je een artikel moet toepassen. Hoe moet je redeneren.
  2. Vraag een concrete uitspraak inzake een arbitrage.

In geval a) geef je een summiere omschrijving van de situatie/arbitrage en je geeft aan welke artikelen je denkt toe te passen. Dan komt je vraag. Dit lijkt ook gemakkelijk via de telefoon te regelen te zijn, maar dat is schijn. Het is voor degene die de vraag krijgt veel duidelijker en overzichtelijker om een geschreven situatie te bekijken. De bespreking kan dan wel goed via de telefoon.

In geval b) zul je een complete beschrijving van het spel en de gebeurtenissen (biedverloop, spelverloop, hetgeen gezegd is) moeten geven. Dit kan bijv. door het invullen van een Arbitrageformulier. Dat mail je dan aan degene wie je de vraag wil stellen.

Merk op dat een WL ter plaatse een veel beter beeld heeft van de situatie. Hij kent de mensen en ziet ook de wijze waarop uitspraken en beweringen worden gedaan. Het kan dan goed zijn dat een WL “op afstand” een ander begrip heeft van wat er gebeurd is, dan de WL van de club. Het is dan ook de club wedstrijdleider die de beslissing neemt en (dus) niet de geraadpleegde collega.

Protesten

Bij een verschil van mening over een arbitrage tussen wedstrijdleiders en/of spelers kan om een uitspraak middels een protest gevraagd worden. Dit is geregeld in artikel 92 van de Spelregels. Let op de tijdslimiet en dat een protest bij de WL wordt ingediend. Die WL zorgt voor de correcte beschrijving en verdere afhandeling richting protest commissie.

De protest commissie neemt een beslissing op basis van de gegevens en eventuele navragingen. Deze beslissing is bindend, maar kan bij de landelijke protestcommissie aangevochten worden.

Een protest bij het district wordt ingediend met een Protestformulier en het betalen van €10,== (overmaken op NL85INGB0002251897 ten name van District Brabant Zuid-Oost onder vermelding van “protest ingediend”). Als de protestcommissie het protest gegrond acht, wordt het geld teruggestort.

Het protestformulier is hetzelfde als het landelijke formulier en kan dus bij een later protest op landelijk niveau aldaar direct gebruikt worden.

Email

Stuur het ingevulde formulier naar de DKL: Jacques Beljaars.
Zie voor het email adres: Districtsinformatie, Functionarissen. Log eerst in, zodat je de gegevens kunt zien.

Andere artikelen

Vragen van Ex-Cursisten

Vragen van Ex-Cursisten Je hebt net de cursus Bridge afgerond en bent gaan spelen. Wellicht dat...

12/04/2024 - Jacques Beljaars

Districtsdrive Oost

Op vrijdagavond 19 april wordt de districtsdrive Oost gespeeld in Helmond (Stiphout). Deelname...

17/03/2024 - Jacques Beljaars

Egbert Poell in de rol van clubadviseur

Het bestuur van district ZO Brabant heeft Egbert Poell (BC Oude Gracht) bereid gevonden een...

03/03/2024 - Wim Beelaard